Hästar och ponnyer


Här är våra underbara ponnyer och hästar!
KLICKA på hästnamnen för att se FOTON på hästarna.
Alla våra ponnyer och hästar har deltagit regelbundet på våra klubbtävlingar men några har också varit på annat håll och tävlat.


____________________________________

ALMAS SCILLA är ett Nordsvenskt sto som är född 2005. Hon är en mångsidig häst som går utmärkt att hoppa, rida dressyr, rida skogsturer eller köra med vagn. Snäll att sköta om och trevlig att hantera i allmänhet, tyvärr är hon luftsnappare och kan snappa luft om hon står i box, ställ henne gärna därför i skötselspiltan när du gör i ordning henne. Hon har god bjudning och har riktigt fin trav om man kan hitta hennes knappar, galoppen jobbar vi på med då hon har lite jobbigt med den, vilket är typiskt för rasen trots att hon varit ridhäst hela sitt liv.

____________________________________

AYLA KIOWA  är en svensk ridponny kategori D. Hon är en pigg och glad häst som har bott hos sin förre ryttare och uppfödare i Fredrika innan hon kom till oss. Ayla är välriden och väldigt populär bland eleverna. För de som vill prova så kan det vara kul att veta att Ayla även är väl grundriden i Westernridning.

Hon har tävlat lite i hoppning och dressyr med ridskoleelever. Hoppningen är dock hennes starka sida. Ayla är hög i rang i hagen, strax under Nicke, så hon blir lätt rund om magen. Hon kan vara lite sur att spänna sadelgjorden på i stallet, gör det försiktigt inne och spänn mer ute så går det bra. Känner du dig osäker så be om hjälp.


_____________________________________

BALANS BERTIL är en D-ponny som är född 2008 hos oss och tillbringade sin första sommar på Bertils och Britts ängar. Vi kunde inte komma på vad han skulle heta och det slutade med att han fick namn efter Bertil. Det passar honom mycket bra och han har ju många minnen från Bertil när han var liten fölis. Han tyckte det var jätteskoj att knycka mössan av Bertil och kom alltid när han ropade för då vankades det godsaker. Hans mamma är vår egen Vallas Holly och pappan är ett svenskt halvblod.

Under våren 2013 kommer han att börja arbeta som lektionshäst med de duktigaste ryttarna eftersom han fortfarande är ung då. Han en väldigt mjuk kille, låg i rang och vill vara till lags. Jättesnäll att hålla på med och har lagom med bjudning i ridningen. Vi hoppas att någon vill börja tävla honom så småningom då han har goda gångarter och en trevlig utstrålning. Hoppa kan han också men än så länge har han bara hoppat små hinder under ryttare. Ska bli mycket spännande att se vad det kan bli av denna stiliga kille.


______________________________________

BERNIE är en b-ponny valack som är född 2005. Han är en renrasig Dartmoor ponny som är importerad från Tyskland. Innan han kom till oss utbildades han av en vuxen liten ryttare i dressyr så han är mycket väl skolad med trevliga gångarter. Han är lagom pigg och har funnit sig väl tillrätta i ridskolan och vi hoppas nu att någon av våra elever vill tävla honom i framför allt dressyr. I stallet är han snäll men kan ha lite svårt att stå stilla ibland, han vill hellre vara ute i hagen med kompisarna. Bernie heter egentligen Rumohr Bernstein och han ser ut som en liten mörkbrun hingst med sin resliga nacke.

______________________________________

BENKA är en svensk ridponny, kategori B, tillverkad i Värmlad. Han är en stabil och mycket snäll ponny. Benka älskar att bli ompysslad och när barnen sitter upp och sitter av. Hans gångarter är inte de bästa, en viss stelhet kan anas. Benkas färg är fux med ljus man och svans. Namnet har han fått efter vår hovslagare, Benka är nämligen varje hovslagares drömhäst.

_____________________________________

BLACK BILL är en welshponny. Han är en riktig charmknutte som är lyhörd att rida och går på små fina hjälper. En riktig pärla för ryttare på alla nivåer. I stallet är han snäll att sköta men han kan vara lite trixig att tränsa och så är han väldigt kittlig när man borstar hans ben, då kan han bara inte stå riktigt stilla. Bill har vi köpt direkt av uppfödaren Ingemar Lööf i Linköping. Bill tävlas huvudsakligen i dressyr.

______________________________________

BLUE ICE ("Blåis") är en charmig korsningsponny, kategori C. Han är en otroligt snäll och trevlig kille, älskar att bli ompysslad. Blåis väcker mycket uppmärksamhet med sina blå ögon och färg; han är nämligen något så ovanligt som gulbrunskimmelskäck. Han fungerar jättebra på lektionerna och är omtyckt av ryttare i olika åldrar, dessutom är han viktbärande så även en inte alltför stor vuxen kan rida honom. En lugn o trygg ponny både i skogen och på ridbanan.

______________________________________

CAFASCH  Cafasch är ett Svenskt halvblod, dressyrvallack efter Topasch-Master. Han är född 2006 och en mycket lovande häst. Trots sin ålder så är han en ståtlig kille på ca 168 cm i mankhöjd med härlig resning och exteriör, tanken är att han ska bli vår nya dressyrstjärna då han har bra gångarter och ett fantastiskt trevligt temperament. Han är förstås under utbildning men rids i alla gångarter både i skogen och på bana stort förtroende för oss tvåbenta. Cafasch har även deltagit i riksföl där han fick mycket bra omdömen. Mer info och bilder kommer senare men gå gärna in på hans tidigare ägares hemsida där ni kan hitta bilder på honom www.caflin.se.

______________________________________

CASSANDRA SPRINGS  född 2003 är ett brunt svenskt halvblod efter Casa Grande. Cassandra är en snäll dam med mycket vilja, framförallt då det gäller hoppningen och hon har även en spänstig och bra trav. Hennes mamma , Springs Killigrews, har i yngre dagar hoppat stora klasser så Cassandra har mycket att brås på både vad gäller mamma och pappa. Hon har redan hunnit tävla både i hoppning och dressyr med Jenny. Cassandra kan ridas av alla men passar bäst för de mer rutinerade ryttarna då hon har en känslig mun och trivs med en ryttare som har mjuka händer och bra sits.

______________________________________

CHAKIRA III född 2005, Welsh ponny e. Simbergs Superman, kategori C. Chakira är en mycket social C-ponny som väldigt gärna vill vara med på allt. Hon har många placeringar i dressyr upp till LA tillsammans med sin kompis Izabel, dessutom tjänstgör hon som ridskolehäst. Eftersom Izabel passerat åldersgränsen för att tävla ponny kommer nu en annan ridelev att ta över och tävla med henne. Vi önskar detta ekipage lycka till i framtiden. Hon tränas även i hoppning och är fantastiskt duktig på det också. En mycket trevlig ponny både vad gäller temperament och ridbarhet.

______________________________________

DOKKA är en söt islandshäst. Hon är fyrgångare, född 1997. Stoet ägs av Britta Berggren. Dokka deltar i lektionsverksamheten varvat med sköna skogsturer med matte. Jättesnäll att rida men kan vara lite bekväm ibland och sakta in. Hon är en söt tjej som går fint på tygeln då man rider dressyr.Tölten använder vi mest i skogen. Hon kan vara lite sur att sadla, känner du dej osäker så be om hjälp då hon kan skrapa med frambenen vid sadling. Dokka är mycket trygg att rida både i skogen och på banan.

_______________________________________

FÜSICA  är en väldigt söt welshflicka. Hon är cirka 124 cm i mankhöjd. Füsica har samma mamma som Faszet och Bill. Hon är snäll och trevlig i stallet, men kan sina trix för att slippa bli tränsad. Vissa dagar har hon inte så stor lust att arbeta och då kan hon bli lite trög. Andra dagar är hon jättepigg och har stor arbetslust, hon är alltså en tjej som vet vad hon vill. Füsica är väldigt känslig i munnen och trivs bäst när hon har en ryttare med mjuka händer. Hon är kompis med syrran Faszet, de äter oftast från samma hötuss i hagen.

______________________________________

HEDDA  är en pigg äldre dam av rasen dartmoorponny. Hon är 120 cm i mankhöjd. Hon kom till oss hösten 2002 och blev genast populär. Hon är mycket välutbildad. Hon har hoppat på medelsvår nivå och är en fantastisk läromästare. Hedda har alltid stor framåtbjudning och arbetsglädje och gör alltid det som krävs. Hedda har lärt otaliga barn hur man hoppar och jobbar hästen på rätt sätt, hon är fortfarande samma pigga lilla häst trots att hon nu hunnit bli hela 23 år. Det enda ålderstecknen hon har är lite grå hår i ansiktet och numer får hon bara ha lite lättare barn på ryggen plus att hindrena inte är lika höga som förr men samma livslust som tidigare har hon alltjämt.

Hedda var dräktig under första vintern vi hade henne till låns så hon åkte hem till sitt stuteri i Överkalix våren 2003, där fick hon i slutet av juli, ett underbart stoföl efter en jättefin godkänd dartmoorhingst som ägs av Stuteri Så Klart. Se under länkar,"beskällare inom övriga raser" Stuteri Så Klart. Hösten 2005 köpte Stall Balans Hedda och när även hennes dotter skulle säljas så köpte vi såklart henne också, se under ”Mercedes”.

_______________________________________

KINGSTON  född 2001 är en vänlig Welsh Cob- valack av mycket bra härstamning och gångarter. Han är 147 cm i mankhöjd och underbart vacker. Vi köpte honom av ett stuteri då han bara var ett år så vi har lärt känna honom ordentligt under åren. Kingston har en härlig utstrålning och ett vänligt sätt mot alla. Han har dessutom en otrolig vilja att vara till lags och gör sitt bästa att förstå även vad en orutinerad ryttare gör.

Kingston har tävlat i dressyr upp till och med LA regionalt ett fåtal gånger och har skött sej utmärkt på tävling. Han kan ridas av alla eftersom han är väldigt snäll, men då det gäller hoppning så ska han bara ridas av rutinerade ryttare eftersom han har ett enormt tryck i språnget då han är väldigt rädd om sina ben. Han hoppar med en otroligt bra teknik om han har en ryttare som lotsar honom rätt fram till hindren. Han har startat hoppning upp till LC  med Veronika och då gick han felfritt men bara på klubbtävling. Vi hoppas att han får fortsätta tävla i dressyr med ridskoleryttare i framtiden eftersom denna gren passar honom bäst.

_______________________________________


MAGIC YOSHI  är född 2002 , 155cm i mankhöjd och är en korsning mellan Engelskt Fullblod, Welsh och Quarterhäst. Yoshi har ett rejält bakparti precis som det brukar se ut på quarterhästar och han  har hunnit tävla i dressyr några gånger trots att han inte har de flottaste gångarterna men han uppförde sej utmärkt. Han är mjuk att sitta på och älskar när man pysslar om honom. På senare tid har han också upptäckt att hoppning är kul men hindren får inte vara för höga förståss. En liten egenhet han har är att han kan sova i alla möjliga miljöer, och då menar jag verkligen SOVA. Han ligger utsträckt, snarkar ljudligt, galopperar i sömnen och låter sej inte störas av publik, högljudda barn eller annat oljud.
En trygg kille med andra ord.

_______________________________________

MERCEDES SÅ KLART  är Heddas dotter född 2003, dartmorponny. Vi köpte henne i sommar från Stuteri Så Klart i Överkalix där också hennes pappa bor, en fantastiskt fin avelshingst som heter Shilstone Rocks Snowlord RD 10. Sen har hon ju en mamma som är lika fantastisk, vår egen lilla Hedda , så valet var enkelt; denna lilla pärla måste vi köpa. Hon är en fantastisk ponny med enorm utstrålning, energi och hoppteknik. I dag hoppar hon enkelt banor som får en att tappa hakan och detta gör hon med en enorm energi och vilja. Messi är en pigg ponny som kan ridas av alla barn som passar för hennes storlek.

______________________________________

MERRIE är en C-ponny valack som är född 2008. Han är en Welsh part Breed, hälften Welsh hälften New Forest. Han är halvbror med Pippin och de kommer från samma uppfödare. Merrie är liksom Pippin även inkörd. Han har också glimten i ögat och kan om han är pigg skoja till lite grann i ridningen, därför rids han ännu bara av Tuvalie men tanken är att även han ska få gå någon enstaka lektion varje vecka till våren 2014. Han är en ovanligt vacker ponny, ganska kraftig med fin resning, liksom Pippin är han Skimmel och är än så länge ganska mörk. Han har lagom bjudning och kommer med tiden att kunna ridas av alla som passar hans storlek. Snäll och trevlig i stallet men kan bli lite rastlös om han måste stå inne för länge. Man får vara vänlig men bestämd med honom i allt, både i ridning och hantering, men han är en godhjärtad lite kille som har en hel del att lära ännu.

______________________________________

NICKE NYFIKEN  är en norsk fjordhäst med ett gott hjärta. Han älskar att bli ompysslad i stallet och finner sej i allt. Nicke är viktbärande och fungerar utmärkt med både yngre barn och vuxna. Det är många som har honom som sin favorithäst då han är den godmodigaste lilla häst man kan tänka sej. Med nybörjarna är han lugn, nästan lite lat medan han med de mer rutinerade ryttarna är pigg, går på tygeln och gör svårare rörelser som perfekta öppnor och skänkelvikningar i en bra form.

Det enda han har svårt för är höger galopp men det är nånting som vi gärna förlåter honom för, han är ju så fin i övrigt. Dessutom har vi kört in honom och dra en vagn är också en enkel match för denna kille. En lite egenhet som denna kloka häst har, det är att han alltid vid slutet av lektionen kommer fram till sin matte för han vet att han kan charma mej så han får en liten godbit för att han jobbat bra. Guldhäst är han!

______________________________________

PIPPIN är en C-ponny valack som är född 2008. Han är en Welsh part Breed ponny, hälften Welsh hälften New Forest med stora talanger både för dressyr och hoppning då han har fina gångarter och mycket motor. Då han är ung ännu så rids han och utbildas bara av Jenny L men förhoppningsvis kan vi börja sätta in honom på någon enstaka lektion i veckan till våren 2014 med rutinerade ryttare då han är väldigt pigg. Vi hoppas också att han får komma ut på tävlingsbanorna med Jenny så småningom. Han är en kille med stor personlighet och kan upplevas som lite barnslig, vill gärna ha saker i munnen, t.ex. grimskaftet då man leder honom och man får också passa så han inte nyper tag i andra saker som till exempel en ärm eller så…. Han gör inte detta för att vara elak eller dum, han är bara så himla lekfull och det mesta kan man ju leka med tycker han. Pippin är även inkörd och vi hoppas komma igång även med detta så småningom.

______________________________________

RAJRAJ är en stor halvblodsvalack som är född 2008 och är ca 170 cm i mankhöjd.
En riktig myskille som tycker om att gosa i boxen, snäll och trevlig att sköta. Han har enormt stora gångarter med mycket svikt i, traven kan vara riktigt jobbig att komma ner i men galoppen är desto härligare. Han är känslig både för skänklar och händer så han går än så länge bara med de mest rutinerade ryttarna just för att vi vill bibehålla hans känslighet så mycket som möjligt. Otroligt fin häst att rida för den som kommit lite längre i sin ridning. RaJRaj heter egentligen Raijlijs men det känns alldeles för krångligt att säga.
I färgerna påminner han mycket om Doris, ljusbrun med vita tecken, men han är betydligt större och maskulinare än henne.

______________________________________

SARAGOSS är en ståtlig mörkbrun halvblodsvalack född 2008, ca 170 cm i mankhöjd. Mycket snäll och trevlig herre som trots sin storlek är lätt att rida. För att få honom att jobba på rätt sätt bör man ha en mjuk och snäll hand, då går han som bäst. Han är okomplicerad i det mesta och tycker mycket om sin bästis Cassandra. Saragoss är chefen i sin hage och håller koll på de andra.

______________________________________

SKIMMER  född 2006, är en god och glad welsh-ponny som ser ut som en riktig sagohäst, vacker och nästan vit.  Än så länge växer han men vi tror att han kommer att bli runt 145 i mankhöjd. Han köptes in som tvåårig hingst våren 2008 då jag också började arbeta med honom från marken, tömkörde, promenerade osv. Han är en kille med ett mjukt temperament och vill vara till lags. Han kastrerades så småningom och nu i våras blev han inriden. Tula har hjälpt mig med det då jag själv inte är av ”ponnymått”. Han rids för närvarande i alla gångarter, mest i skogen men även lite på ridbanan av Tula.

Tanken är att han så småningom ska bli en trevlig ridskolehäst men än så länge får han vara unghäst utan några större krav. Han leker i hagen tillsammans med Bertil och Cafasch.  Alla tre är ju unghästar och har kul med varandra.

______________________________________

VIRDARNAS SINGO Underbart snäll New Forest valack f:-2003 e. Rodlease Dansing Gold, 139 cm i mankhöjd. Eftersom vi redan hade en Zingo så har vi valt att kalla denna kille för ”Virre”, även om han inte är det minsta virrig. Han är en rejäl C-ponny med mycket goda gångarter och ett enormt bra temperament, snäll och trevlig både mot hästar och människor. Vi är jätteglada över att vi fått köpa denna häst från Virdarnas stuteri och ridskolelivet passar honom perfekt. Skänkelvikningar och annat har visat sej vara en enkel match men att fatta rätt galopp kan ibland vara lite klurigt. Självklart går han på tygeln i alla gångarter med en ryttare som kräver det och han är fantastiskt mjuk och fin att rida med lagom bjudning.

I skogen har han redan fått vara täthäst i ridgrupperna och det tycker han är jättekul. En egenhet som han har det är att han inte tycker om att vara inne i stallet om man inte borstar eller pysslar med honom hela tiden. Han är född och uppvuxen i lösdrift och det där med stall finner han ingen mening med utan krafsar med framhovarna och protesterar om han står inne i onödan och ingen skötare bryr sej om honom. Därför står Virre alltid ute i hagen med kompisarna ända fram till han ska gå lektioner, när han jobbat klart ska han släppas ut igen helst utan täcke om vädret tillåter, eftersom han är en hejare på att klä av sej om han vill bli av med täcket.

Friluftslivet passar honom alltså bäst även om han gillar att bli i ompysslad i spiltan en stund. Virre hoppar också bra och har hunnit vara med på lite hoppträningar så vi hoppas att han ska få tävla framöver både i dressyr och hoppning.

_______________________________________

WIKTORIN  är ett gotlandsruss, född 1999. Han är cirka 126 cm i mankhöjd och en supersöt kille som charmar de flesta. Vi köpte honom våren 2003 av en familj som haft honom som ponnytravare. Det visade sig dock att Wiktorin inte tyckte det var kul att springa runt, runt, på en travbana så han såldes som ridhäst till oss i stället. När han kom till oss var han fortfarande hingst och tyckte att tjejerna i stohagen var väldigt intressanta, så vi kastrerade honom.

Wiktorin är en väldigt glad ponny, snäll att sköta, lugn och orädd i alla lägen. Många gånger har han fått följa med då föreningen haft ponnyridning på det allra konstigaste ställena för en häst, som t ex  köpcenter, campingplats och skola. Ingenting är främmande för denna lilla kille minsann. På tävling är han en sann kämpe, springer så det dundrar i backen och bara söker hindren som han flyger över, han har startat till och med LB hoppning med Josefin Eriksson.

Hemma på ridbanan brukar han ta det lugnt med de minsta eleverna, då ska det inte gå för fort tycker han. Wiktorin är också väldigt fin att köra.

_______________________________________

ZINGO  är en maxad C-ponny som vi köpt sommaren 2003. Hans riktiga namn är "Anything goes" och han är född 1998 i England. Zingo älskar att hoppa, men han har även en stor portion arbetsglädje då det gäller dressyr och det vardagliga arbetet. Han är också snäll och trevlig i stallet. När Zingo nyss hade kommit till oss var han lite feg, han trodde nog att katten Staffan var en tiger som smög i gräset vid ridbanan. Nu har han vant sig med det mesta och han är även jätteduktig ute i skogen. Han fick också vara med på våra tävlingar för första gången hösten 2003, då han visade att han är mycket bra på att hoppa. Zingo har hunnit vara ute och tävla en hel del, mest i hoppning men även några dressyrklasser tillsammans med kompisen Sofie.

_______________________________________

STAFFAN STALLEDRÄNG  är våran stallkatt. Han hjälper oss att hålla mössen borta. Staffan är en riktig livsnjutare som mår extra prima när han får vila i en varm famn.

_______________________________________

TIDIGARE TROTJÄNARE – här hittar du hästar som deltagit på ridlektioner och bott hos oss från 2001 och framåt.